Pages

Monday, November 7, 2011

titik hitam atas kertas putih


يسم الله الرحمن الرحيم 
sekadar perkongsian dari diriku, buat dirimu. :)




Assalamu'alaikum wbt sahabat pembaca.
InsyaAllah kali ni nak kongsi tentang our judgement towards others especially our friends. Pernah dengar tak cerita pasal titik hitam atas kertas putih? Yang dah dengar, jom refresh balik, yang belum, bace elok2 ea.. :)

Firstly, nampak gambar di atas? apa yang anda nampak? (ok, jawab sendiri)

Maybe ade yg akan kate ..

"ade 3 titik.. ke ade bende lain?"

"3 titik hitam?"

"titik hitam yang bajet selari tapi actually tak selari pon.."

Ok, cukup la jawapan tu ye..

Almost semua orang akan kate "titik hitam". Well, this prove that kita selalu nampak yang kontra kan? Kalau yang putih tu majority, kita nk ckp psl yg minority jugak which is yg hitam. This actually relates to how we judge people around us.

As an example,

Satu hari..

"Abu, aku tak puas hati dengan kau. Aku ingat kau baik. Kau selalu ajak aku solat awal. Subuh kau mesti dah terpacak kat surau depan Kedai Mak Jah tu.(kedai Mak Jah? ok, bantai je name sesape pun.. :P)  Tapi rupa-rupanya kau macam ni ea.. Kau tikam belakang aku! Kau kapel dengan adik aku! ape kau nih! Kate xnak buat bnde2 yg mendekatkan diri pada zina! ape masalah kau hah?? Kau cter kat aku! Ape masalah kau hah??"

"Relaks la Ali. Kau ni main tuduh2 je aku kapel dgn adik kau. ape bukti ha? Tak baik tuduh2 aku macam ni. Kau kan sahabat aku, satu usrah lagi tu. Cube kau tunjuk bukti."

"Tak payah bukti la Abu. Aku nampak Kau pegang tangan adik aku sambil senyum2, siap bagi bunge lagi. Ahh! Naik meluat aku nak cerita lah!"

"Aik? Ohh.. Yang semalam tu ke?"

"Hah! Mau pun mengaku! Kau ni memang la nak kene.. sampai hati kau. Aku report kat murabbi baru kau tau! kau ni memang la tak gun..."

"STOP!"

suasana senyap seketika..

"Ali, kau nampak salah aku, kau terus blame aku. Kau tak tahu cerita sebenar, kau terus blame aku. Kau tau tak kenapa aku boleh buat macam tu? Meh sini aku cerita. Semalam, aku tengah jalan2 tepi kedai Pak Mail, aku xperasan adik kau. Tiba2 dia jatuh longkang and jerit2. Aku tolong la. Dah time tu xde orang kat situ. Semua pakat gi solat zuhur berjemaah. Tu yang aku terlepas berjemaah zuhur semalam. Haih.. Takkan aku nak biarkan adik kau terkial2 panjat longkang yang dalam tu sorang2 kot? Aku xde niat lain, serius.."

"Abih tu bunga kau bagi kat dia tu hape??"

"Tu adik kau punye kot. Dia kate nak bagi kat mak kau. Bunga tu tercampak. Aku tolong kutipkan... Kalau tak percaye, tanye la sendiri.."

" Er.. betul ke mcm tu? "

"ye sahabat.. Betul. janji ta tipu.. :) "

"Asif sahabat.. Asif.."

"xpe la Ali. Cuma ingat, jgn judge seseorang melaui apa yang kontra yg kita nampak. Selidik dulu. Hatta dia kapel skali pun, kau kene guna pendekatan yg baik. Mane tau, disebalik keburukan, ade berjuta kebaikan. Ibarat titik hitam pada kertas putih, walaupun yang obvious adalah titik hitam, tapi still.. ade banyak region yang putih.. sama2 muhasabah diri, sahabat.. :)"

"alhamdulillah Allah kurniakn aku sahabat macam ni. Alhamdulillah.. "

Conclusion : Jangan kita terlalu cepat tunding jari kepada keburukan seseorang. Bantu dia untuk berubah dan jangan sesekali membencinya. Bencilah pada perbuatannya dan bukan pada dirinya. Ingatlah, mungkin disebalik keburukan ada seribu satu kebaikan. :)

Moga bermanfaat~ :)

No comments:

Post a Comment