Pages

Saturday, March 17, 2012

cooperativity of hemoglobin?



بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Salam 'alaik.

Padat sungguh masa yang Allah beri. kan? 
Bagi ana, sangat padat dan limited. Tengoklah blog ni. Dah berhabuk dah. Asif ea sebab lame sangat tak update.

Sebenarnye diri ini sangat rindu pada sahabat2 maahad hamidiah dulu. Sangat3 rindu. Dah bertebaran ke serata dunia dah kawan2 ana ni. Ade yang di Cairo, di Jordan, bakal ke Ireland.. Tak kurang jugak yang keluar dari kawasan selangor. Haha.. Jauh la jugak keluar dari selangor. Tak dapat jumpe selalu kan3? Ade yang dah lamee sangat tak contact, lose contact pun ade.. Mungkin ini ujian Allah kan, sahabat? 

Seronok betul bila ana dapat tahu sahabat2 dah makin Qowiy sekarang ni. Hebat-hebat belake. Alhamdulillah.. Teruskan menjadi Qowiy. InnaAllaha ma'na. :)

The main purpose of this post is to explain to you what I have learn this semester about cooperativity of hemoglobin. 
HEH?! 
(Ape bdk ni merepek?) 

Ok3. 
Tahukah anda, hemoglobin boleh di-attach oleh 4 oxygen atom? Sedangkan myoglobin cuma boleh di-attach oleh 1 oxygen atom? -one point

Tahukah anda, hemoglobin pada asalnya (sebelum oxygen binds pada active site of hemoglobin) berada dalam keadaan tidak active?-second point

Tahukah anda bila satu oxygen atom attach or binds to one of the oxygens's active site, semua akan jadi active dan barulah oxygen boleh attach pada keempat-empat active site dan beri benefits pada part of our body which needs oxygen? -third point



(ok, jom blaja bio!!!)

Jom kita buat analogi! (ana suka analogi)

bayangkan, 4subunit of hemoglobin itu adalah diri kita dan sahabat2. Dalam satu kelompok, mesti ada seorang yang menjadi initiator atau pemula bagi sesuatu activity bukan? contoh, kita nak baca quran, tapi malas.. Then sorang sahabat datang dan bagi semangat untuk kita baca Quran. Then mesti kita rasa terdorong untuk baca Quran sebab ada orang support. (mcm xbest je example ni). Ok, example yang lain. Dalam dakwah dan menyempurnakan 10 muwasofat tarbiyyah, bukan mudah untuk kita memulakan sesuatu yang makruf dan mencegah yang mungkar. 

Kadang-kadang rasa jemu, penat, ada yang sampai futur. Di waktu itu, kita perlukan sahabat yang bertindak sebagai initiator untuk salurkan rasa Qowiy dari diri dia supaya kita sama2 teruskan perjuangan kita. Bayang kan, kalau sorang pun tak nak jadi initiator dalam apa2 sahaja hal, apa yang bakal berlaku? haaaaaa.. Maka, tak bergeraklah kerja seorang Daie. Sebab apa? Semangat turun lah, takde support lah. Macam2 lah.

Tapi sahabat2, initiator ini tak boleh kita tunggu. 

Eh? macam tu pulak? Habis tuh?

Jadilah INITIATOR untuk diri dan sahabat2 kita!!!

0ooo.. mcm tu.. (faham dan mengangguk)

Jadi, apa kita tunggu? Salurkan kekuatan yg Allah kurniakan untuk sahabat2 kita! saling islah nafsak, wad'u ghairak!! 

asif la kalau tak faham.. bdk2 engineering, maafkan ana. hehehe.

-credits to aishah- ^^

wsalam. ^_^




2 comments:

  1. menarik..=)
    kita jd initiator bukan untuk sahabat2 kita je,tp klu bleh untuk semua saudara seislam kita..sampai bila?sampai bila2

    ReplyDelete