Pages

Wednesday, May 23, 2012

Ana + Analogi



بسم الله الرحمن الرحيم


In the name of Allah, the Most Gracious and the Most Merciful

Allah, I'm not as good as the prophet Muhammad s.a.w but I'm trying to be like him.


Analogi. 

Ana cukup suka buat analogi sendiri. Suka sangat~

Sebab tu ana suka jalan-jalan atau buat aktiviti luar atau pun yang paling best, berdaurah diluar. Suka ana lihat keadaan disekeliling dan kaitkan dengan diri sendiri dan orang yang ada disekeliling ana. Best.

Dari mana datangnya sifat suka buat analogi ni? Entah la, mungkin pengaruh kawan-kawan. Yup. Memang kemungkinan besarnya pengaruh kawan-kawan. Bila kita buat analogi, kita akan lebih faham dan jelas mengenai sesuatu situasi bukan?
  
Contohnya, 
Kita sedang jalan-jalan di pasar, kemudian ternampak sorang kakak tengah potong ayam dengan confident dan bergayanya. Sedangkan kita kat rumah potong ayam macam ape je.. (ok, takut sikit tyme potong ayam lagi2 waktu potong kat bahagian tulang.). Tengok kakak tu, confident je. Walaupun sebenarnya, menakutkan bila kita kena tetak ayam tu kuat2 sedangkan tangan kita dekat sangat dengan bahagian ayam yang nak kena potong. Tapi, bila kita yakin atau dalam kata lain, confident, kita akan dapat potong ayam tu dengan cepat dan chantek sekali! 



Macam tu juga dengan urusan seharian kita, Kadang-kadang, kita takut untuk membuat keputusan. Takut tersalah atau keputusan yang kita buat itu tak cantik atau dalam kata lain, tersasar dari tujuan. (analogi : tersalah potong ayam). Tapi, bila kita doa, kita berusaha sehabis boleh dengan keyakinan tahap GIGA, insyaAllah, Allah akan bantu kita untuk capai sasaran kita, pasti3 Allah bantu! Cuma kita kena YAKIN dengan Dia je. :) Then, bertawakal dan sentiasa berharap Allah pasti beri yang terbaik.

Sebab tu bila rasa down atau tak tahu nak buat keputusan nak pilih yang mana, ana suka tengok dan perhati (bukan stalker ea) sahabat-sahabat yang Qowiy-Qowiy + bergaya + mantop sekali iman mereka. Then ana akan buat analogi. Then ana akan kaitkan dengan diri ana dan keadaan sekeliling. Supaya AURA ke-Qowiy-an mereka tu dapat ana serap skali (hehe). Lepas tu mula la over-semangat(tak bagus ea over-over ni).



Hwah~
Masih terbayang cara akak tadi potong ayam. Osem. 

5 comments:

  1. Potong ayam kena yakin.
    tp sebelum nak potong tu pun kene ade skill jgk kan..?

    nice analogy~

    ReplyDelete
  2. Hahahaha.. adoiyai. nk 2gu hang potong? mmg x dpt la. leh jatuh sinki 2 tw. hahaha. slow2 mcm xleh je. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. eleh. cakap mcm ape je. Sembang kencang sket.. salah fakta tu~ orang potong ayam2 kat rumah tu dengan penuh gaye. kalo bergegar sinki tu maknenye hebat la tu.. xbuat sparuh jalan pun.. abes je.. wekk.. :P

      Delete
    2. sudah la hang. hang uh lagi sembang! wek wek!

      Delete