Pages

Saturday, July 28, 2012

For Who?


بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Salam 'alaik.

* * *

"Nah. Dah siap. Suka tak?"

"Wah! A complete paper work. Enti buat demi kami? Thanks."

"Demi Ummah. Kerana Allah."

"Okay, thanks coz dah tolong buatkan kertas kerja yang lengkap ni. Sekarang, just nak bagi pengarah program check"

"Orait"

* * *

"Eh, dah siap? Demi pointer yang osem, awak buat cepat-cepat. Bagus Ali."

"Eh, Tak de la. Tak nak tangguh prof."

* * *

"Apesal kau ni aktif sangat dengan geng2 tu? Baik ikut aku gi shopping. Enjoy la gak. Daripada duk kerja jadi fasi sana sini."

"Tanggungjawab aku"

"Oh, ni mesti sebab mamat hensem tu ada skali kan? Demi dia la ni?"

"Merepek la kau. demi Dia."

(ini contoh yang hebat)

* * *

Now, you see, dalam kehidupan seharian kita, apapun kita buat mesti ada sebab kan? Mesti punya. Kenapa makan? sebab lapar. Kenapa rehat? Sebab penat. Kenapa tidur? Sebab mengantuk. Kenapa online fb? Sebab nak tahu perkembangan saudara se-islam diluar sana.(alhamdulillah). 

Okay, Actually post ni untuk refresh balik niat sebagai daei. Kadang-kadang, kita terbuat sesuatu demi makhluk. Contoh, hantar assignment awal sebab nak rapat dengan lecturer supaya dia bagi markah bonus. Pergi daurah sebab nak orang kata kita baik. Jadi tak ikhlas dah macam tu. Bukan setakat tak ikhlas, jadi riak terus. Riak ni bahaya betul. Sungguh tak tipu. Riak ni syirik kecil. Take note : SYIRIK kecil. 

Jadi, segala apa yang kita buat, mestilah diniatkan kerana Allah. Kerana kita ditugaskan untuk kerja-kerja itu. Tapi, manusia selalu lupa Allah kan? Macamana nak ingat Dia supaya semuanya kita niatkan kerana Dia? 

ZIKIR all the time. 

Kalau saya lah, saya tak prefer zikir kuat-kuat sampai orang keliling dengar. Sebab apa, nanti perasaan riak tu mai. Dah dapat penyakit hati. Saya lagi suka layan zikir sorang-sorang. Feeling beb.

"Biar la orang nampak kita zikir kuat-kuat. Nanti diorang ikut skali."

Okay, saya tak kata salah nak zikir kuat-kuat. Just nak warning pasal riak tu. Depends la. Nak berbahas nanti tak habis. 





Aku tak buat kerja-kerja ni sebab popularity, sebab duit, sebab kawan or sebab lelaki. Kerja ni penat. Aku tau. Tapi Rasulullah dulu lagi penat dari aku. Kenapa nak mengeluh?
(muhasabah ramadhan)

wAllahu'alam.


No comments:

Post a Comment